czwartek, 10 maja 2012

Sałatka z tuńczykiem, kaparami i białą fasolą


Dziś sałatka z tuńczykiem w trochę innej wersji. Zazwyczaj był makaron, majonez, kukurydza itp- ogólnie ciężko.
Moja dzisiejsza propozycja jest równie smaczna,  a ma zdecydowanie mniej kalorii. Dressing jest lekko kwaśny co świetnie ożywia smak białej fasoli i tuńczyka.
Przygotowanie ok. 20 min ;-)


1 bagietka pokrojona w kostkę
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki posiekanych kaparów
3-4 średnie pomidory
mała czerwona cebula
1 puszka białej fasoli
1 puszka tuńczyka w dużych kawałkach
1/2 szkl  świeżej bazylii

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć bagietkę na złoty kolor. Ostudzić.
W małej miseczce wymieszać pozostałą oliwę, ocet, kapary. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić.
Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z białą fasola , delikatnie rozdrobnionym tuńczykiem oraz bazylią. Posypać grzankami i polać dressingiem.
Enjoy!




8 komentarzy:

  1. uwielbiam tuńczyka ;0
    zapraszam do mnnie - nowy post

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! wspaniale ta sałatka wygląda!
    na pewno na najbliższej imprezie taką zrobię :)

    pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin mojego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest naprawdę pyszna i można ją przygotować kilka godzin wcześniej, a posypać grzankami tuż przed podaniem. Polecam

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie :)
    Kocham sałatki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda! chętnie skorzystam z przepisu!;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!!! Dodaj mnie do obserwowanych , a ja na pewno dodam Ciebie!
Thanks for your comment!!! Follow me and I will follow you back!