poniedziałek, 12 marca 2012

Tzatziki


Bardzo lubię dipy. Mam w sumie 4 ulubione. Dziś jeden z nich. Wszystkim dobrze znane  tzatziki .

Nie przepadam za  gotowymi mieszankami. Ten sam smak można osiągnąć po prostu odpowiednio doprawiając.  Zamiast chipsów podaję go ze świeżymi warzywami ( marchewka, seler, papryka
a latem dodatkowo rzodkiewka lub groszek cukrowy). Pyszny dip, który może być doskonałym uzupełnieniem pieczonych mięs lub wędlin. Zd
rowa, szybka i smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno na wieczorny seans filmowy jak i na większe przyjęcie.



2 szkl jogurtu greckiego
1/2 szkl śmietany
1 łyżka dobrej oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 ogórek szklarniowy (obrany)
sól, pieprz
dodatkowo : papryka czerwona, seler naciowy, marchew, rzodkiewka, kalafior lub brokuły


Przygotowanie:
Połączyć razem 6 pierwszych składników. Ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.posolić i odcisnąć sok. Dodać do sosu jogurtowego doprawić wedle uznania. Odstawić do lodówki.Podawać ze świeżymi warzywami.



1 komentarz:

Dziękuję za komentarz!!! Dodaj mnie do obserwowanych , a ja na pewno dodam Ciebie!
Thanks for your comment!!! Follow me and I will follow you back!